Tuesday, December 8, 2009

Hai-O set pakaian mencantik & menyihatkan badan

Nak wat biznez sket arini..hehe..ada member2 pakat tanya dah tentang set pakaian kecantikan nih..so publish sini jelah senang cita..

Okeh ni adalah produk from Hi-O..mesti ramai penah dgr kan..cukup femes dlm TV..market besar besaran tuh..n product dia ada macam2..Bio-Aura lah..yg air tapis tuh..and this time nak ckp tentang set pakaian..nama produk nih Beautiful..Para wanita out there..haaa pe lagi..nih special utk anda..nak cantik x? mari2 read and understand it keh.. ;D

Premium Beautiful :
Pakaian Dalam Pembentukan Kontur Bentuk Badan Berteknologi Tinggi Far Infrared Rays (FIR) utk kesihatan, kecantikan, keyakinan. Premium Beautiful ni berperanan utk mengalihkan komposisi lemak dari bahagian yg x sepatutnya dlm proses membentuk, memulih semula bentuk kontur badan. Teknologi tinggi FIR ni terhasil melalui bentuk fabrik yg dihasilkan menggunakan badan berbentuk Bio-Seramik.

Keistimewaan FIR:
1. Betul pulih sistem saraf
2. Betulkan saluran darah arteri, kapilari dan pembuluh utama
3. Tingkatkan kadar metabolisme, pulih sistem pernafasan
4. Kurangkan lemak, bahan kimia, toksin dan kndgn asid dlm darah
5. Hilangkn rasa kesakitan pd badan dan etc


Rekaan Premium Beautiful :
Datang dalam 3 komponen ( utk 1 set ). Bagi kesan serta merta.
Kira tak payah makan ubat, buat operation ataupun senaman.
Selain itu, Premium Beautiful ni dicipta dgn amek kira bodyshape every woman in this world..hehe

  • ‘Cup’ berbtk piramid – utk tampung ‘breast’ (elak jatuh), ‘nipple’ dalam posisi yg betul (elak breast cancer dan dapat cerahkn pigmen ‘nipple’) — kalau sape2 dah kawin pahamkn ape dah jadi terutamenya bila dah ada anak
  • Kuatkn rahim dgn mengemaskn bhgn perut, hilangkn stretch-mark — bagi perut nampak lawa sket
  • Dapat halang lemak mengalir ke bhgn belakang. Selain tu dpt pecahkn lemak dibhgn atas perut.
  • Ada ‘lubang angin’ utk control keputihan..
  • ‘Love shape’ utk membentuk pinggul yang menarik disamping dpt membentulkn posisinyer.
  • Ada ‘tetulang’ yang dapat mengatasi masalah tulang belakang mcm bongkok, ’slip-disc’,sakit pinggang.
  • Bagi wanita selepas bersalin pulak, ia boleh membantu hilangkn rekahan pada kulit perut, meramping mengempiskn perut dengan cepat dan berkesan.
Harga 1 set : RM2000 (fix)
Harga ikut komponen : Atas – Tengah – Bawah = RM600 – RM700 – RM700
Pembayaran bank in or cash..
no prob lh cmana pon kita buleh runding2..

Nak info lg, buleh lh :


untuk MU yg kt sana

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Ya Allah...
Seandainya telah Engkau catatkan...
Dia milikku tercipta buatku...
Satukanlah hatinya dengan hatiku...
Titipkanlah kebahagiaan antara kami...
Agar kemesraan itu abadi...

Ya Allah...
Ya Tuhanku yang Maha Mengasihani...
Seiringkanlah kami melayari hidup ini...
Ketepian yang sejahtera dan abadi...
Maka jodohkanlah kami...
Ameen~
--
--
--
--
--
--
--

Date : 5++ Dec 2009 (masih smpi rini kot)
Day : Saturday - Tuesday 
Time :Siang dan Malam
Location : KL

Ingatkan dh ok yesterday terday..tp xmcm ok pon..mcmtu jgk..
i've did what I could..although ak mmg xpndi nk pujuk org..
budak2 kecik pandai la nk mlayan..klu org besar? camano tuh?
Dunno what is wrong..dunno what is going on..
Ada yg xkena ke ckplh..just say something..as u alwaz want me to say..
Tolak rasa hati..tolak sgala ego..gagahkan lh jgk..
but untill when? yes smpi bila2..yeah I can do it..xda maslah..
but it'll burst out someday..i know it..demmit..so sorry..
Tetiba rasa cm kejam gile..Xreti pon nk marah2 org sbnrnya..
but then punya tahan rasa hati ni from nite by nite..bwk pulak smpi ke tido..
sampai whatever u do jd weird..sampai whatever u do sndiri xpndai nk cover..
kata xmrh tp nada dh laen mcm..kata xmrajuk tp tindakan mcm org yg mrajuk..
jahat sgt ke bebal2 gini? tp sentap oh..slalu jd mcm ni..sdey mmg sdey gile..
rasanya dia pn sdey jgk..ntah2 lebih sdey lg..tp nk wt guano..
relationship bl dh sampai there's nothing 2b talk..maybe its oredi the end of it..
dh smpi top gear..xle nk g more than it can..I should do something kan..
cz as usual..its ol becoz of me..hue.. 

**saja membebel..just for my own reminder.


Tuesday, December 1, 2009

Keluhan Suami & Jawapan Si Isteri..

KELUHAN SEORANG SUAMI
Duhai isteriku...
Abang ingin kahwin lagi...
Bukan dirimu telah ku benci...
Cuma hadirnya tanpa ku sedari...
Dia rakan abang di tempat kerja...
Selalu sangat abang bersama...
Dah tugas bukan sengaja...
Abang takut syaitan menggoda...

Memang abang akui dia cantik...
Lenggok jalannya buat hati berdetik...
Dia juga golongan baik-baik...
Beradap bersopan juga cerdik...
Dia tak pernah menggoda...
Cuma abang nie yang perasan saje...
Bila bekerja berbincang bersama...
Ntah kepala nie dah melayang kemana...
Mungkin dia tak rasa apa-apa...

Bukan sayang abang dah jemu...
Sayang masih lagi cantik macam dulu...
Namun bukan cantik yang abang perlu...
Layanan sayang tu yang buat abang tak jemu...
Cuma di opis sayang tak ada...
Boring dan jemu datanglah jua...
Tak sape nak ajak berbicara...
Itu sebab abang call setiap masa...
Nak tunggu time balik tak terdaya rasa...
Nanti kat rumah urus anak pula...

Abang akui sudah lengkap dirimu...
Cuma abang kan berhak kahwin dua...
Bahkan empat pun tak apa...
Sebab itu ketentuan yang Maha Esa...
DIA tahu lelaki tak boleh dipercaya...
Lelaki memang sukar mengawal gelora...

Duhai isteriku...
Maafkan abang mencari selain mu...
Ini demi menghalang maksiat berlaku...
Sebelum terlanjur godaan Nafsu...
Kan lebih baik dihalalkan dulu...
Abang janji akan seadil yang mampu...

"Pah butang baju abang mana Pah" 
 


JAWAPAN SEORANG ISTERI
Aduhai bang...
Makin kuat ku sayang...
Makin kuat kau melayang...
Abang nak kahwin lagi? Kahwinlah bang, Pah tak kecik hati...
Bagus jugak kalau begitu...
Tak pening kepala layang abang selalu...
Lagi pun bang, Pah tak kuasa nak cemburu...

Pegilah abang sayang, Pah rela dimadu...
Abang nak kawin, tu abang punya suka...
Pah pikir balik apa abang kata...
Yelah, takut setan goda...
Nafsu pulak tak tertahan adanya...
Lagipun si dia yang abang gila
Boleh tahan keSEKSIannya...

Tapi abang jangan lupa... Pah pun masih POWER...
Walaupun dah beranak lima...
BODY Pah bergetah juga...
Abang sendiri kata layanan Pah no. SATU
Tu sumer penangan jamu

Abang pandai cari alasan...
Bila di opis jemu & bosan...
Takde Pah disisi melayan...
Dulu Pah nak keja, abang tak bagi...
Konon nanti orang tengok Pah SEKSI...
Alasannya abang sakit hati...
Padahal masa tu Pah ni abang punya secretary...

Bang, bila abang nak nikah lagi?
Jangan lupa ingatkan Pah tarikhnya nanti!!
Tapi sebelum abang berbini baru...
Pah dah siapkan list utk abang GO THROUGH...
Ini bukannya apa, persiapan Pah & anak-anak...
Mana yang perlu...

Bang, jangan lupa nafkah anak sorang seribu...
Alah, untuk anak kan abang mampu...
Pastu kereta Pah, rasanya kene ganti baru...
At least BMW 7 series, beru kelas gitu...
Rumah juga Pah nak pindah...
Nak rumah banglo 8 bilik & taman indah...

Dan abang sayang, elaun Pah juga perlu...
Pah rasa dalam s$5 ribu, abang kan mampu...
Duit tu untuk penjagaan BODY sendiri...
Nanti leh la Pah saing dengan BINI MUDA abang sekali.

Bang oh abang Dah kemana fikiran melayang...
Ini baru sebahagian permintaan Pah...
Abang jangan pula cepat melatak...
Lagi pun abang juga nanti yang dapat nama...
Orang kata, sayang bini jugak rupanya dia...
Lagi-lagi si BINI TUA...
BAK KATA PERPATAH: susah senang kita bersama.

Bang, Pah dah lupa mana butang baju abang...
Takpelah nanti butang bertakhta intan Pah carikan
Baru cantik berkilau-kilauan...
Berlap...lip...lap...lip dihari pernikahan.

Bang, Pah nak bagi tau sesuatu...
Supaya abang ingat pada Pah selalu
Percayalah pada Pah bang,
cinta Pah cinta sejati.
Abang janji nak bahagiakan Pah sampai mati
Jadi Pah fikir tuntutan pah pada abang REASONABLE
Dan Pah pun mintak abang secara HUMBLE
So, bang... jangan lupa tunaikan permintaan Pah dulu
Sebelum abang bukakan CAWANGAN BARU.
Luv U Abang,
Tipah.


*di copy paste kn drpd artikel dlm blog tulipcomel ye !
**hik3..cm comeyl je keluhan dan jawapan c suami n isteri tuh..



Monday, November 2, 2009

Annoying old guy..

what a day..
pagi2 dh bad luck kn..huhu..
reminder to all ladies out there.. 


jgn amek seat sebelah any guys@men yg x dikenali..

when u r on board at late night..
naek bas ke..train ke..flight ke..or whatever..
sumenya culprit..dh tua bangka pon still tutt....

need to alert all nite..
couldn't sleep at all on that nite..
n now need to go to work...
bengang..! bengang..! bengang..!

really need sleep~
..zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz..

Friday, October 30, 2009

Heart Bubbling..

I do wanna meet THEM..
I do wanna watch movie with THEM..
I do wanna bowls with THEM..
I do wanna breakfast@lunch@dinner with THEM..
I do wanna shop with THEM..
I do wanna jalan2 with THEM..
I do wanna hang out with THEM..
I do wanna be out till late nite with THEM..
I do wanna chit chat with THEM..
I do wanna santai2 lepak2 with THEM..

but I just wanna do nothing..when I'm with HIM... :]

n sapa THEM? ntah..aku pon xtau..hehe..


 

Life is too beautiful to be explore...cheers~

Tuesday, October 13, 2009

Kejulingan + tekanan yg melanda

Adoi..juleng.....juleng....hari2 ngadap benda alah nih mau berspecko balik lh nmpaknya..asal dah xda nmpk hijau pokok yg kehijauan nih..rajin nya pekerja2 kt sini mengadap laptop n desktop2 gabak shingga menjulengkan mata2 masing2..owh my god...i need oxygen......thousands of list waiting to be merge n validate n i'm dead...dah2...sudah2 lah merapu kt sini..ok i'm out...daaaa~

Monday, October 12, 2009

Jom bisnes2..dulu xpercaya..sekarang dah wow..

!! Sticky Mode !!


Salam and greeting guys and ladies..


Pada hari ahad yg lepas, 4hb Oktober 2009, maka dengan rasmi nya ak telah menjoin kan diri ku sendiri utk join bisnes ikut internet nih..but kali nih i am serius..upline ak pakcik Karim and mr. Amdiq dh siap kc explaination pong pang pong pang ttg benda alah nih..and its quite interesting..and more interesting bila modal nya hanya lah rm170 sekali seumor hidup untuk 1 lot. Nama network ni ialah ads4bucks. Simple sangat explaination yg dia kc and mudah pulak aku paham..aku agak yg bisnes ni adalah sangat simple kot. so without thinking much bismillahirrahmanirrahimmm ak pon join..hehe..masa nak bagi duet tu..perghhh walaupon ratus2 je tapi tangan ketar2 jgk lh..iyelah kan pelaburan yg masih agk2 samar utk aku but dh jelas utk upline ak yg dh kaya raya..wow..


Ak terangkan sikit dkt sini keh..bisnes nih bukan untuk jual produk but you still deserve to get something as a gift..semua org suka dapat hadiah kn..and once you join, u'll have ur own account with e-library, sms blaster, free blog (wordpress) and e-wallet and ada 1 kad bio health..n ada bnyk lg sbnrnya..itu sume your platform dh siap utk terus iklan kan perniagaan kita..apa yg kita jual? -> xde pape..just letakkan apa2 iklan utk diri kita sndiri atau utk org lain..n with that u'll get komisen..

e-wallet ni akaun kita pnya summary..

And utk banyak3 duet lagi..cm biasala sume bisnes kenala tarik org..n kat situ just cari 3 org je utk join bwh your lot and here you go modal sap sap sui masuk balik..dapat la balik rm170 tu..and fyi, semua kredit and debit dlm ads4bucks ni pakai US dollar keh..so bl tgk dlm e-wallet tu pandai2 lah kali siap2 dgn 4.? (ikut rate US).


Ak igt nk ajak la member2 join sekaki..tp ak paham klu gals mmg payah la yg amat nk kuar duet..bkn nk kata kedekut tp mmg duet tu nk kuar utk benda laen yg lebey penting..so aku paham lh benda tu..kkdg sedey jgk bila dlm hati niat nk tolong sama2 membe..sama2 bejaya..sama2 kaya..tp klu org xnk kita xle paksa la kan..however ni pendapat aku la bg sapa yg betol2 berminat..tolak siap2 rm200 bila dpt gaji..peram dulu n bila dh dpt keyakinan n konfiden baru join n plz dont regret..mmg nk capai satu kejayaan tu payah tp at least kita cuba..rm170 insyallah akan dapat semula dengan keuntungan lg bl kita bjaya tarik 3org..tu je..yg laen2 (wat iklan, update blog ke) tu xyh pkir dulu pn xpe..but its up 2u for your own strategies..


Finaly, aku harap sangat kita pakat ramai2 join bisnes nih bukan je dapat membangunkan org melayu malah ia leh jadi 1 pemangkin kita utk kuar dari comfort zone tu..insyallah utk paper work ke penerangan ke..aku buleh tolong sediakan documentation sume utk korg plk terangkan pada next generation. Just join dgn senang hati and kita sama2 usaha anda saling membantu keh..



Pikir2 dulu secara waras and selamat mencuba..


“Orang kaya terus bertindak, sebaik sahaja melihat peluang sedangkan orang miskin masih berfikir dan terus berfikir tanpa sebarang tindakan. Kuarkan diri anda dari zon selasa and move on to yg lebih selesa and lebih menjamin masa depan kita"



Untuk keterangan lanjut leh email aku or ym pon no hal : sakurabiru@gmail.com & for ym username : sakurasepet

Wednesday, October 7, 2009

destinasi raya part 5

Continue lg..kenangan yg best bg kami..harap2 kemeriahan raya tahun nih berkekalan lh hingga sambutan tahun dpn plk..raya 20hb kn..mcm biasa every year pasti konvoi umh sedara mara belah tok and opah ku..bapa bijik keta ntah xkira la plk..kt kepala kira nk terjah n makan3..muahaha..lepas smyg raya jalan2 umah jiran sebelah dulu..sedara gk nih ada la 2 3 mara..makan laksa..tiap2 tahun pon jamu laksa..terbaek beb..


 tgk...sume org tgh ngap laksa..

sila2..jemput makan..

ini ler anak2 teruna acik jalil n family..tuan rumah yg jamu laksa tuh..tenkiu eh korg2..

Yeah..terjah next houz pulak..turun dekat tepi sungai perak sikit..ni jln kaki jgk..sekampong la sdara2 ku nih..tiap2 tahun macam nih..dorg pon tahu dh..siap sedia segala makan minum sume dh..untung perut ku..hik3..

ni umah tok cu rasanya kat tepi je ngn sg perak..

jejaka2 pakcik2 kezen2 n adek abg ku..layan bola la cm besa..

Orite setel lah utk terjah2 umah sebelah menyebelah pekan darat dan segalanya. Destinasi seterusnya will be konvoi ke pekan Parit and Beruas pulak..next entry wokeh..Daaa~

Monday, October 5, 2009

destinasi raya part 4

wokeh..kembali lg..idea raya mencurah2 nih..dh lepas overnite kt umah acik..20hb Sept 2009 pagi2 raya tuh bangun awal loh..mo mandi sunat raya n nk kejar smyg raya dkt masjid kg opah ramai2..siap2 pack brg skali cz nti x tido umh acik dh. Dorg pn nk blk kg belah mentua plk lh kn..so tonite will be hotel umah opah..hehe..

pagi raya menjamu selera..

Sampai je umah opah terus naek atas menjamu selera..sedap nya..lemang cicah ngn gulai daging..pergh marvles..pstu korek2 kueh raya sket n zusss terus siap2 nk g solat adilfitri kt masjid..dkt je pon..sebelah umah opah jek..ada la jgk kena langkah 20 30 langkah.. ;p alhamdulillah dpt tempat kt dlm masjid..pity to those yg kna smyg ats tikar kt luar..tu lh sapo suroh mai lambat..xpe2 next year kalian dtg lh awl2 keh..tp kali nih lps smyg je terus cabut blk umh opah cz xtahan deh..xsmpat nk dgr khutbah...hehehehehe..


 kezen2 n famili ku afer solat raya..tggu nk konvoi beraya..


Ckp psl baju raya lk..haisyooo xsmpat den nk beli baju raya...duet gaji lambat lk masuk..so wat to do..balik umah penang aitu terus bkk almari mak n........mak.....pinjam baju....hik3...size same2 je but loose sket lh..no hal punyo..eden xkisah..jnji ada baju laen..tenkiu vey much mak..


luvly couple..kak na and abg pon..

Wednesday, September 30, 2009

destinasi raya part 3

kita sambung lg eh..fuh2 kuar la sgala isi dlm kepala nih..jgn lupa lg ye..fuh2..hehe..so end up wit berbuka last day posa tu rite..so keesokkannya raya lh kn..but since dh ramai sgt2 org kt umah opah..ak n kkk(my niece yg 1st) folo kkk ak yg 2nd g merempat kt umah acik razak..seb bek umah acik dkt je ngn umah opah..kira hotel kami every malam raya lh..k.na dh book awal2 nih..malu den..wat to do..segan yob dok ramai2 kt umah opah tuh nk mandi2 bsalin2 segala bagai..


ni lah family acik razak..adik my mom..


so lepas2 berbuka, semayang n sembang2 ngn kezen semua midnite jgk lh ktorg pon gerak lh ke rumah acik razak..sampai2 terus pong pang pong pang makan kueh raya dah n maen mercun..muahaha..kembali ke zmn knk2 lk..staun skali pe salahnya kn..bapak bdk2 pon join jgk rilek jaa..ak n k.na pon apalagas join sekaki ler..hik3..enjoy below our pic maen mercun..


kkk n k.na maen bunga api aje ler yg brani pon..

yg ni pulak same kezen ktorg anak acik razak yg bongsu..

Tuesday, September 29, 2009

destinasi raya part 2

Kita continue keh..panjang berpart2 lk diari ak kali nih..hehe..mana yg igt jelh ak tepek kt sini..al-maklum lh urat2 kepala mcm dh makin short pulak..dok lupa je..huhu..

19 Sept 2009 perjalanan ku sefamili bermula utk bertolak ke kg belah mak kt Parit, Perak..mmg every year kitorg belum penah miz lg utk berbuka puasa hari yg terakhir dkt kg..meriah beb..ramai tuh.. + lauk pauk nya berpinggan2 lah utk menampong perut2 anak cucu tok opah ak tuh..hehe..ktorg gerak tengahari jgk lh sampai2 je terus salin2 baju n turun mengasapkan dapor..kezen2 ak ramai jgk dh kt dapor tuh..


opah dgn gulai tempoyak nya..kaut opah..jgn x kaut..


makcik2 n sepupu2 ku yg membizi d dapor..

Menu berbuka slalu nya diketuai oleh chef Nordin, atok ak yg masak tsangat lh sedap n marveles..dan jgk dibantu oleh chef2 kecik laen merangkap sepupu2 ku..mostly yg tukang2 masak hari tu lelaki oh..apakah?! however air tangan lelaki yg masak tuh perghhh bule tahan ar..so menu2 nya ialah nasi tomato, gulai kicap tok, ada ikan siakap 3rasa (kredit to chef zaidi n famili), dessert kueh limas cm besa yearly, ada kari jgk, gulai tempoyak mmg xlepas lh kan tekak org Perak..n x lupa jgk air kelapa yg abg ak smgt g belah2 n korek2 isinya..hik3..

semangat kak ros (my 1st sis) setelkan buah2 kelapa tuh..

Bila dh petang area 6pm ++ tu mostly family2 yg laen pon sampai..kecuali family cik T and family pakngah..dorg smpi masa hari raya keesokkannya..Dan akhirnya azan bkumandang..tok baca doa n here we go..sesi melahap dan bersantapan...ngap3..haa below nilah menu2 yg ada di hari terakhir berbuka puasa kt umah Opah..

haa ni lah kuih limas handmake by makyang..

tu gulai kicap n ikan siakap 3rasa

ni segala2 menu dah berhidang2 sampai ke depan..

destinasi raya part 1

Salam~ wah sume dh stori mori pasal raya nampak..best kan bila raya dpt gather sanak sedara ramai2..ada family yg berpuluh2 ada jugak beratus2..n xlupa jgk pd yg sambut ssorg pon at least kita dikurniakan umor yg panjang utk kita sambut aidilfitri sekali lagi rite? so cheers ;] ..

Bukan saja2 nk stori kt sini but kenangan tu klu simpan je kt kepala 1 masa nanti lupa..lupa segalanya..rugi kn..so just to drop a note here sbgai ingatan di masa lupa nanti..

18 sept 2009 car pool dgn teman accp ku..Ayush tenkiu very much menumpang kan diri ini n diri abg ku utk pulang ke Penang bersama2 naek myVi mu..wah keta baru ye..cun ah..bagus2 xperlu dh sesak2 g beli tiket bas kt pudu nuh..huhu..ktorg gerak around 9pm ke kelana jaya amek my bro n shoot ke bukit beruntung lk utk amek ayu nya member..so 5 of us termasuk sam yg akan drop down dkt Taiping..alhamdulillah ktorg sampai jgk akhirnya ke Penang dkt2 nak habis waktu sahur..cba la kira bape jam tuh..but logik lah kan jem nya yg sangat2 menguji kesabaran..sampai je terus mkn sahor cpt2 n posa utk hari yg terakhir d bulan Ramadhan..lps tu trus zzzzz x hengatttt...letih maa..hik3..2b continue...

ni la keadaan ofis ku yg tsangat lengang pada hari Jumaat 18hb Sept 2009.

Blog ku bertukar wajah

Finalize oredi. Nuffnang dh add. Blog list checked. Jam checked. Pe lg ek..hmm..Saja nk testing template2 free yg berlambak2 kt internet nih..ok jugak..not bad..bnyk template dia yg cun2..sapa nk try kt bawah ni keh.



Senang je nk guna template2 nih. Its in xml file. Download dulu mana2 template yg berkenan di hati. Pastu extract and upload dlm blogger kat edit html (Blog masing2). And here you go everything's change. Make sure buat backup utk template kita yg lama tuh..takot2 jadi buruk ke mana nak tau kan..n apa yg agk lecey nk buat is segala nuffnang and html editor sume hilang. So kena redo add in balik lah..kejap je tuh..


Itu aje..leh ar try godek2 for fun..interesting jgk..eden pon baru tau aje nih..huhu..daa~

Wednesday, September 2, 2009

knk2 rebina nite b4 puasa..

Dh lama x masuk entry kt sini kn..gomen neh..mood kerajinan tuh hilang g mana ntah..nih dia datang smula tu yg rajin sket nih..hihi..actually entry nih dh quite few weeks dh kot..should be post masa 1st day posa..haiya wat 2 do..skang baru mo posto2..kira orait lh kn..drpd tperap terus dlm draft rite..before puasa aitu aku dengan jaya nya telah menjadi big mommy for 4 kids..hihi..




actually kkk aku mintak tulun bwk her kids blk kg since cuti sekolah kan..so me and my brother pon hangkut sume nya balik kg..blk penang keh..from Kajang. Naek apa? haaaa..naek bas..muahaha..interesting jgk la journey kali nih..klu x asyik balik sengsorang je..ya allah bosan yg hamat..dok nganga je 4 jam setengah dok dlm bas..tdo jaga tdo jaga xsampai2 jgk lg..so kali nih kira orait lah..ramai..6 seats dah d booking awal2..seb bek my big brother folo skali..budak2 tu pon behave je..gud2..b gud to y'ol nya maksu ye..bagus2..leh kc upah..




bertolak around 12.00am and reach bout 7am..lama kan coz bas tu wt hal sket..then brenti2 rehat utk sahur and toilet and etc..itulah perjalanan kami..our journey..indah..cz its my 1st time bwk 4kids naek bas and kedek2 balik umh..home sweet home..sampai je dah "selamat bpuasa everybody"..sahor la dgn roti bun je..ok wat..no hal punya lh..budak2 sume pon posa..bagus ar korang..sejuk hati mama korg..sapa yg paksa suh posa? maksu jugak..muahaha..


Akhir kata, nie ler anak menakan ku yg last from my sis side..hoho suda pandai tkedek2 jalan ye c kenit..ini suda bagus..xperlu dukung lagi.. :p



Friday, August 21, 2009

Selamat Berpuasa versi 2009


Entry kali ni is just to wish selamat menjalani ibadah puasa kepada semua umat islam kat dunia nih especially nya to all bloggers and readers..Puasa start esok tau..sabtu..22hb Ogos 2009. Jgn dok wat2 lupa lk ye..dah di announce kat tv n sume radio channel pn dh gembar gembur kan yg esok adalah posa..so malam ni jgk mulalah solat terawih yang pertama..perghh..rindunya kemeriahan bulan ramadhan kat kampong2..dengan bubur lambok nya..mohre (ke more? ntahlaa..hehe)..very d best kan..syahdu je bila dgr imam mengimamkan solat terawih.. 




Apapun motif nya kat sini, sempena bulan posa nih, saya mohon jutaan kemaafan atas segala kesilapan, terkasar bahasa ke, termasam2 muka ke, termarah2 ke, ter'xlayan segala bagai ke..huhu..i'm sori ya..ya ampun pak...

To houzmate2 ku semua..sama2 lah kita berpuasa n berbuka bersama2 sepanjang bulan posa nih ye...dats ol bebeh..puasa rajin2 ye..xmo ponteng2 deh !!!..daa~

Friday, August 7, 2009

Kids performance

Tetiba teringat citer ttg bebudak yg kehilangan mak ayah nih..kena jaga ngn beby sitter je..than auntie uncle sume jahat2 pulak tu nk bolot harta.."raju chacha"..pernah tgk x citer hindustan nih..lama dh benarnya..by the way..intro song dia cam best ah..bebudak je yg nyanyi..tp sora dorg bule tahan gk oh walopon budak2 kicik..hehe..layan below keh..Ni 1st time nk mengupload kan video..xtau lh jadi ke x..huhuhu..trial and error..




mcm xbjaya jek..hik3..nih link ke video tuh..klik sini wokeh..




yg nih pun syok jgk..klu video tu error..leh klik sini wokeh..daaa~

Wednesday, July 29, 2009

Rabu di BTS?

Pe kena mngena nya ngn Rabu nih kn..hehe..actually kt BTS (Bandar Tasik Selatan) rabu ada pasar mlm..bg aku bihun rebus dia marveles..syiok oh..biasanya yg dh tsedia ada mee rebus ja..so ak la pelanggan makcik tu yg akan mintak tuka ngn bihun..hehe..cian makcik..sori lh makcik..saya mee2 ni xlayan sgt..bihun ok ah.. + dgn kuah rebus dia..pergh.. A+ ah..tenkiu makcik mee rebus psr mlm BTS..petang ni kekgi saya g oder lagi ye..makcik prepare siap2 bihun utk saya ye...tenkiu ah mkcik..muahaha..daaa2...

Thursday, July 16, 2009

Lagi tentang ikan kelisa

Salam~ n a very gud morning to sume2 org..pekabar arini? harap2 sumenya sihat walafiat hendaknya..orite entry kali nih just nk republish bisnes my fren..dh penah publish b4 ni..tp nk publish lg kali nih wit updated price..leh lawat blog dier ye.. http://bisneslando.blogspot.com. Ikan kelisa klu tanya tentang harga memang mahal2 belaka..n kira yg agk pertengahan murah adalah ikan kelisa silver..so to all out there yg baru nk berjinak bela ikan kelisa leh la mula dgn beli ikan kelisa silver nih..mostly around rm30 - 40. And this depends on panjang n umor ikan tersebut. If still kecik lg then probably below rm30 tuh..Kedai dia located dkt betol2 depan jeti Butterwoth, Penang..check out blog kt tersebut and you'll know more bout it wokeh..have a nice weekdays everybody...!!



Wednesday, July 8, 2009

Bsiaran dari mobile kicik ku..

Yeehaa siaran lgsung drpd mobil kicik ku..seb bek line tenet ok..Huhu..xsggup dh nk mngadap desktop company nh yg sgt2 lh spti kura2..nk refresh je pn dh tsgtlh lme..mngalahkn desktop kuno fmily ku kt umh yg dh bzaman dlu..huhu. Ape ke he nya mu desktop oih. Ak dh belai ko baek2 bgai mnatang mnyk yg pnuh. Ak dh kc ko mandi dgn ccleaner. Ak dh tuka pampers ko dgn avast. Dlu pki antivir..waa ape lg ko nk ak wt whai intan pyung banana gold ku...
Apolh ak nh. Dh mlalut lk ckp ngn desktop sndiri. Ngeh3. Ko tggu kejap ye. Ak akn remove sume program yg brt2 ats bahu ko ye desktop. Watch out bebeh ! Sori lh ak mlalut2 sket. Tensen sbnrnya..nk wt google2 pn susah desktop lmbap sgt. Nk hrp mobil kicik nh. Huhu. Nama pn kicik, xpuas nk surfing2..ak nk proses lg kejap..b back..daa

Monday, July 6, 2009

Kasih sayang yang x berpenghujung..

Salam~ and dh nk afternoon dh..gud afternoon everybody..baru lepas setelkan lab session 3 arini utk oracle. Boring2 belek2 lh emel..jupa 1 artikel nih..very touching mouching..sedey oh..buat kalian yg punya adek bradek..hargailah sedara2 tuh sementara kita msih bnyawa nih..read it out ok ! chill...
-------------------------------------------------------------
Aku cuma ada seorang adik. Usianya tiga tahun lebih muda daripada aku. Suatu hari, untuk mendapatkan sehelai sapu tangan yang menjadi keperluan anak gadis ketika itu, aku ambil 50 sen dari poket seluar ayah. Petang itu, pulang saja dari sekolah - ayah memanggil kami berdua. Dia meminta aku dan adik berdiri di tepi dinding. Aku menggeletar melihat rotan panjang sedepa di tangan ayah. "Siapa ambil duit ayah?" tanya ayah bagai singa lapar. Aku langsung tidak berdaya menentang renungan tajam mata ayah. Kedua-dua kami membisu,cuma tunduk memandang lantai. "Baik,kalau tak mengaku,dua- dua ayah rotan!" sambung ayah sambil mengangkat tangan untuk melepaskan pukulan sulungnya ke belakang aku. Tiba-tiba, adik menangkap tangan ayah dengan kedua-dua belah tangannya sambil berkata, "Saya yang ambil!" Belum sempat adik menarik nafas selepas mengungkapkan kata-kata itu, hayunan dan balunan silih berganti menghentam tubuh adik. Aku gamam,lidah kelu untuk bersuara. Walau perit menahan sakit, setitis pun airmata adik tak tumpah. Setelah puas melihat adik terjelepok di lantai, ayah merungut: "Kamu sudah mula belajar mencuri di rumah sendiri. Apakah lagi perbuatan kamu yang akan memalukan ayah di luar kelak?" Malam itu, emak dan aku tak lepas-lepas mendakap adik. Belakangnya yang berbirat dipenuhi calar-balar cuba kami ubati. Namun adik cukup tabah. Setitis pun air matanya tidak mengiringi kesakitan yang mencucuk-cucuk. Melihat keadaan itu, aku meraung sekuat hati, kesal dengan sikap aku yang takut berkata benar. Adik segera menutup mulutku dengan kedua-dua belah tangannya lalu berkata,"Jangan menangis kak,semuanya dah berlalu!" Aku mengutuk diri sendiri kerana tidak mampu membela adik.
Tahun bersilih ganti, peristiwa adik dibelasah kerana mempertahankan aku bagaikan baru semalam berlaku. Adik mendapat tawaran belajar ke sekolah berasrama penuh dan aku pula ditawarkan menyambung pelajaran ke peringkat pra-universiti. Malam itu ayah duduk di bawah cahaya lampu minyak tanah bersama ibu di ruang tamu.. Aku terdengar ayah berkata, "Zah, kedua-dua anak kita cemerlang dalam pelajaran. Abang bangga sekali!" "Tapi apalah maknanya bang...!" aku terdengar ibu teresak-esak. "Dimana kita nak cari duit membiayai mereka?" Ketika itulah adik keluar dari biliknya. Dia berdiri di depan ayah dan ibu. "Ayah,saya tak mahu ke sekolah lagi!" Perlahan-lahan ayah bangun, membetulkan ikatan kain pelekatnya dan merenung wajah emak,kemudian wajah adik dalam-dalam. Panggggg.... sebuah penampar singgah di pipi adik. Seperti biasa yang mampu aku lakukan ialah menutup muka dan menangis. "Kenapa kamu ni?Tahu tak,kalau ayah terpaksa mengemis kerana persekolahan kamu, ayah akan lakukan!" "Orang lelaki kena bersekolah. Kalau tak, dia takkan dapat membawa keluarganya keluar daripada kemiskinan," aku memujuk adik tatkala menyapu minyak pada pipinya yang bengkak. "Kakak perempuan... .biarlah kakak yang berhenti." Tiada siapa yang menyangka, dinihari itu adik tiada dibiliknya. Dia membawa bersamanya beberapa helai baju lusuh yang dia ada. Di atas pangkin tempat dia lelapkan mata, terdapat sehelai kertas yang tercatat.... . "Kak...untuk dapat peluang ke universiti bukannya mudah. Saya cari kerja dan akan kirim wang buat akak." Apa lagi yang saya tahu selain meraung. Ayah termenung, jelas dia cukup kecewa. Begitu juga emak yang menggunakan air matanya memujuk ayah. Suatu petang ketika berehat di asrama, teman sebilik menerpa: " Ada pemuda kampung tunggu kau kat luar!" "Pemuda kampung?" bisikku. "Siapa?" Tergesa-gesa aku keluar bilik. Dari jauh aku nampak adik berdiri dengan pakaian comotnya yang dipenuhi lumpur dan simen. "Kenapa sebut orang kampung, sebutlah adik yang datang!" Sambil tersenyum dia menjawab, "Akak lihatlah pakaian adik ni. Apa yang akan kawan-kawan akak kata kalau mereka tahu saya adik kakak?" Jantungku terasa berhenti berdenyut mendengarkan jawapannya. Aku cukup tersentuh. Tanpa sedar, air jernih mengalir di pipi. Aku kibas-kibas bebutir pasir dan tompokan simen pada pakaian adik. Dalam suara antara dengar dan tidak, aku bersuara, "Akak tak peduli apa orang lain kata." Dari kocek seluarnya, adik keluarkan sepit rambut berbentuk kupu-kupu.Dia mengenakan pada rambutku sambil berkata, "Kak, saya tengok ramai gadis pakai sepit macam ni, saya beli satu untuk akak." Aku kaku. Sepatah kata pun tak terucap.. Aku rangkul adik dan dadanya dibasahi air mataku yang tak dapat ditahan-tahan.
Tamat semester, aku pulang ke kampung sementara menunggu konvokesyen. Aku lihat tingkap dan dinding rumah bersih, tak seperti selalu. "Emak,tak payahlah kerja teruk-teruk bersihkan rumah sambut saya balik." "Adik kamu yang bersihkan. Dia pulang kelmarin. Habis tangannya luka-luka." Aku menerpa ke biliknya. Cantik senyum adik. Kami berdakapan. "Sakit ke?" aku bertanya tatkala memeriksa luka pada tangannya. "Tak....Kak tahu, semasa bekerja sebagai buruh kontrak, kerikil dan serpihan simen jatuh seperti hujan menimpa tubuh saya sepanjang masa. Kesakitan yang dirasa tidak dapat menghentikan usaha saya untuk bekerja keras." Apalagi...aku menangis seperti selalu.
Aku berkahwin pada usia menginjak 27 tahun. Suamiku seorang usahawan menawarkan jawatan pengurus kepada adik. "Kalau adik terima jawatan tu, apa kata orang lain?" kata adik. "Adik takde pelajaran. Biarlah adik bekerja dengan kelulusan yang adik ada." "Adik tak ke sekolah pun kerana akak." kata ku memujuk. "Kenapa sebut kisah lama, kak?" katanya ringkas, cuba menyembunyikan kesedihannya.
Adik terus tinggal di kampung dan bekerja sebagai petani setelah ayah tiada. Pada majlis perkahwinannya dengan seorang gadis sekampung, juruacara majlis bertanya, "Siapakah orang yang paling anda sayangi?" Spontan adik menjawab, "Selain emak, kakak saya...."katanya lantas menceritakan suatu kisah yang langsung tidak ku ingati. "Semasa sama-sama bersekolah rendah, setiap hari kami berjalan kaki ke sekolah.Suatu hari tapak kasut saya tertanggal. Melihat saya hanya memakai kasut sebelah, kakak membuka kasutnya dan memberikannya pada saya. Dia berjalan dengan sebelah kasut. Sampai di rumah saya lihat kakinya berdarah sebab tertikam tunggul dan calar-balar. " "Sejak itulah saya berjanji pada diri sendiri. Saya akan lakukan apa saja demi kebahagiaan kakak saya itu. Saya berjanji akan menjaganya sampai bila-bila." Sebaik adik tamat bercerita, aku meluru ke pelamin, mendakap adik sungguh-sungguh sambil meraung bagaikan diserang histeria.
-------------------------------------------------------------
Sedey kan..huhuhuhuhu..syg betol adik pd kkk..berkorban segalanya utk kkk yg sorg..kkk plk berkorban utk adek yg sorg..smoga perhubungan keluarga kita akan semakin erat..ameen... **still mood sedey** waaaaa...

Friday, July 3, 2009

Entering ER Az-Zahrah Medical Centre

Salam~ n gud morning uols. Pale tgh weng2 bnyk nh. Actuali pgi2 td something had happened 2 one of knk2 rebinaku. Huhu. Cian oh. Cmni r scene tu lbey krg.
-----------------------------------
<-- 7.00am -->
mama: isna, g mandi cpt! Leh hantar Huda skali..dia exm rini..
(dgn sorg yg nyaring..grr)
isna: iyelh2..
(laju n mnurut perintah trus g toilet bwh cz ats dh pnuh)
<-- xsmpi bberapa mnit.. -->
Isna: waaaaaaa mamaaaa..mamaaaa..sakit..
(mmg gegar 1umh r dia jerit. Ak pn tjga)
mama: maksuuu....!! Cpt2 kta g hospital. Drh bnyk sgt..
(cuak2 dh dia)
Maksu(aku): hah? Jom2..
-------------------------------------
Cpi knci keta. Stat enjin. Vroom.. Cmtula sumary nya..darah bnyk gle dri toilet smpi ke ats tgga n ke blik mama dia. Ak yg ngh mamai2 nh tgk tbojol bjik mta fresh trus pala. Rsw tkot drh. Huhu. Pning ak smpi skang..ktorg g pusat prubatan az zahrah. Trus emgncy room. Kna bius bdk tu n jahit 7.5 pe ntah..n alhamdulillah evrything ok dh. Total evrything rm77 je wit ubt n bndage jahit n etc. Oklh not 2 xpnsive. Kt pala ak dh hundred2 lbey. Btw, tq vry much 2 all yg btggjwb kt bilik ER td. A bunch of thnxs 2 u guys. N no more wori. Jom blk..
------------------------------------------------
------------------------------------------------
Orang laen yg jadi patient..habeh sume ponteng skola..
smangat wonderpet betol..
betuah punya knk2 rebina ku..haha


ni haa team lead..


ni tuan muda kicik..hehe

ni mem junior grg cm mama dier..
ni lah patient nya..cool oh time kna jahit..gud girl..

kepala helmet saya..(bebel nya smbil mkn roti :p)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...